startsida

Nightmare's
marsvinen
hur de bor
till salu
planerade kullar
tidigare kullar
utställningar
till minne av

marsvinsfakta
mat
marsvinsfoton

övrigt
länkar
gästbok
kontakta
marsvinsfakta / utfodring
Basföda:

Vatten - som marsvinet alltid skall ha fri tillgång till - ges i en vattenflaska. Vatten i en skål blir snabbt smutsigt, så det är ej att rekommendera. Byt vatten varje dag.
är basfödan. Marsvinen ska alltid ha tillgång till hö. Höet kan utan problem läggas direkt på burbotten. En höhäck är ofta olämplig då den gör att marsvintet kan skada sig alternativt måste böja sig uppåt på ett onaturligt sätt.
Torrfoder kan bestå av pellets, vete/havre, kli/groddar och/eller fibergi och ges en gång om dagen. Mängden varierar beroende på hur stora marsvinen är, men ungefär 1/2 dl per marsvin och dag. Om man ej orkar, eller har möjlighet till att blanda själv, brukar man kunna köpa färdigblandad torrfoderblandning i zoo-affären.
Grönsaker måste man ge varje dag. För lite eller för dåliga grönsaker kan leta till c-vitaminsbrist - i västa fall med döden som följd. Viktigt när man ger grönsaker är att man har en bra bas, exempelvis vitkål. Då ger man vitkål varje dag, samt varierar då och då genom att ge andra grönsaker också.

Annat som kan ges:

Grenar att gnaga på, från t.ex. äppel-/päronträd.
Marsvinsgodis såsom gnagarstänger/kräckers kan även ges.
Gurka och sallad innehåller mest vatten men brukar vara väldigt populärt hos marsvin ändå. Funkar utmärkt som godis!
Knäckebröd kan fungera, testa om dina marsvin gillar det!
Testa även med ovanliga frukter/grönsaker och t.ex. blåbärsris om du vill variera ännu mer.